fbpx

Ove godine “Dečija nedelja” održava se od 5. do 11. oktobra pod sloganom “Podeljena sreća dva puta je veća”, koji je inspirisan pesmom “Dobar drug” Jovana Jovanovića Zmaja

 

Koji ima dobra druga,
ne boji se očajanja
podeljena tuga
upola je manja;
podeljena sreća
dva puta je veća.

 

BeoBalet ove godine organizuje drugačiji program koji je posvećen ovogodišnjem sloganu. Želimo da svim srcem sa našom decom delimo i razmenjujemo sreću, ljubav, znanje i drugarstvo.

U okviru dečije nedelje BeoBalet organizuje:

Koncerte i gostovanje muzičara – Delimo muziku! 

Tokom dečije nedelje na časovima će gostovati muzičari koji će imati mini koncerte. Oni će sa decom deliti radost muziciranja i relaciju stvaranja i percipiranja muzike. Specijalni gosti su: pijanistkinja i gitarista

Razmenu knjiga među balerinama – Delimo knjige i pažnju!

Svaka devojčica donosi po jednu knjigu koju će da razmeni sa drugaricom sa baleta. Cilj je da se druge devojčice upoznaju sa nekim čarobnim knjigama. Delimo preporuke i podstičemo ljubav prema knjigama.

BeoBalet umetničke radionice za decu iz vrtića – Delimo umetnost!

Zovemo u goste drugare iz beogradskih vrtića i za njih organizujemo posebne umetničke radionice. Upoznajemo se sa baletom, muzikom i glumom – delimo našu umetnost!

Humanitarna akcija prikupljanja sredstava za decu

Nastavljamo tradiciju da sakupljamo materijale za održavanje higijene tokom dečije nedelje. 

Dečija nedelja

Sva deca na svetu imaju ista prava, a ona su ispisana u Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravima deteta. Konvencija je usvojena na Generalnoj skupštini 20. novembra 1989. godine

Konvencija počiva na četiri temeljna principa, bez čijeg zadovoljenja nije moguće ostvariti ni ostala prava:

  • Pravo na život, opstanak i razvoj – koje država mora da obezbedi svakom detetu, u maksimalno mogućoj meri.
  • Nediskriminacija – svoj deci pripadaju jednaka prava, bez obzira na: rasu, boju, pol, jezik, veroispovest, političko ili drugo uverenje, nacionalno, etničko ili socijalno poreklo, imovinsko stanje, onesposobljenost, rođenje ili drugi status deteta, njegovog roditelja ili zakonskog staratelja.
  • Najbolji interes deteta – u svim postupcima koji se tiču deteta, njegov/njen najbolji interes imaće prioritet.
  • Uvažavanje mišljenja deteta – pravo deteta da izrazi svoje mišljenje u svim stvarima i postupcima koji ga se tiču i da se to njegovo mišljenje uzme u obzir.